Witam! Jak mogę rozwiązać następujące zadanie?
Oblicz pole równoległoboku o bokach 7 cm i 12 cm, w którym dwa sąsiednie konty różnią się o 30 stopni.
Pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Pole równoległoboku
\(\displaystyle{ 2 \alpha +2 \beta =360^{\circ} \Rightarrow \alpha + \beta =180^{\circ}\\
\beta = \alpha +30^{\circ} \\
2 \alpha +30^{\circ}=180^{\circ} \Rightarrow \alpha =75^{\circ}\\
\\
P=a \cdot b \cdot sin\alpha}\)
\beta = \alpha +30^{\circ} \\
2 \alpha +30^{\circ}=180^{\circ} \Rightarrow \alpha =75^{\circ}\\
\\
P=a \cdot b \cdot sin\alpha}\)