Pole Maksymalne trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Pole Maksymalne trapezu
W trapezie równoramiennym o kącie ostrym 45 suma długości wysokości h i dłuższej podstawy a jest równa 16.Dla jakich długości boków trapezu jego pole będzie maksymalne? Oblicz pole P i obwód L tego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Pole Maksymalne trapezu
zrob rysunek--> wysokosci z krotszej podstawy na dłuższa, zaznacz kat 45 stopni
zauwaz, ze czesc dłuzszej podstawy ma dlugosc "h", bo masz kat 45 stopni
b-krotsza podstawa,
a- dluzsza podstawa
h- wysokosc
wiec a= b+h+h
a+h=16 (zalozenie)
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
teraz trzeba pole zrobic od jednej zmiennej a potem znaleźć wierzcholek paraboli ( lub policzyc pochodna)
zauwaz, ze czesc dłuzszej podstawy ma dlugosc "h", bo masz kat 45 stopni
b-krotsza podstawa,
a- dluzsza podstawa
h- wysokosc
wiec a= b+h+h
a+h=16 (zalozenie)
\(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)h}{2}}\)
teraz trzeba pole zrobic od jednej zmiennej a potem znaleźć wierzcholek paraboli ( lub policzyc pochodna)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Pole Maksymalne trapezu
Jak mi ktoś to wyliczy to będę wdzięczny : )sushi pisze:teraz trzeba pole zrobic od jednej zmiennej a potem znaleźć wierzcholek paraboli ( lub policzyc pochodna)
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 10:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Pole Maksymalne trapezu
No okej to jedziemy :
Zmienna co to jest?
I wierzchołek paraboli jak znalezc?
I sobie wyicze
Zmienna co to jest?
I wierzchołek paraboli jak znalezc?
I sobie wyicze
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Pole Maksymalne trapezu
podalem trzy wzory, masz trzy literki "a", "b", "h"---> TO SĄ ZMIENNE
TRZEBA WYZNACZYC ile wynosi "a" z drugiego, podstawic do pierwszego, wyznaczyc "b", potem podstawic za"b" i za "a" do trzeciego
\(\displaystyle{ P(h)= \frac{wielomian \ stopnia \ drugiego}{2}}\)
znaleźć wspolrzedna wierzchołka \(\displaystyle{ h_w= \frac{-b}{2a}}\)
TRZEBA WYZNACZYC ile wynosi "a" z drugiego, podstawic do pierwszego, wyznaczyc "b", potem podstawic za"b" i za "a" do trzeciego
\(\displaystyle{ P(h)= \frac{wielomian \ stopnia \ drugiego}{2}}\)
znaleźć wspolrzedna wierzchołka \(\displaystyle{ h_w= \frac{-b}{2a}}\)