długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamila_2042
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: kamila_2042 »

W trapez ABCD wpisano okrąg. Ramię BC trapezu zostało podzielone przez punkt styczności S na odcinki długości \(\displaystyle{ C\left|C S\right| =1cm}\) oraz \(\displaystyle{ \left|B C \right| =9cm}\) Oblicz długość promienia okręgu.

Bardzo proszę o pomoc i uzasadnienie
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: TheBill »

Zrób rysunek i skorzystaj z:
Wysokość trapezu obliczysz z Pitagorasa.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: florek177 »

trójkąty: COB i COS są podobne:

\(\displaystyle{ \frac{r}{9} = \frac{1}{r}}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: TheBill »

hmmm... Na jakiej podstawie twierdzisz, że \(\displaystyle{ \Delta COB}\) jest prostokątny?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ r^{2} +1 = x^{2}\,\,}\)

\(\displaystyle{ r^{2} + 81 = y^{2}}\)

jeżeli COB jest prostokątny to:

\(\displaystyle{ x^{2} +y^{2} = 10^{2}}\)
oraz: \(\displaystyle{ r^{2} = 1 \cdot 9}\)

dodaj dwa pierwsze stronami i policz r.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: TheBill »

florek177 pisze:jeżeli COB jest prostokątny to:
TheBill pisze:hmmm... Na jakiej podstawie twierdzisz, że \(\displaystyle{ \Delta COB}\) jest prostokątny?
Bo dalej nie widzę dowodu
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: florek177 »

odcinki BO i CO są dwusiecznymi - przecież okrąg jest WPISANY w trapez. suma kątów ABC i BCD wynosi 180, a suma ich połówek 90 - stąd kąt BOC jest prosty.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

długość promienia okręgu wpisanego w trapez

Post autor: TheBill »

Racja - dzięki
ODPOWIEDZ