hej wykorzystując twierdzenie talesa mam rozwiązac zadanie:
w trapezie o podstawach a,b i ramionach p i q przedlużenia ramion przecinaja się , tworząc trójkat wraz z krótsza podstawą b trapezu. oblicz obwód tego trójkąta
Prosze o pomoc
twierdzenie talesa - trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
twierdzenie talesa - trójkąt
\(\displaystyle{ x}\) - przedłużenie ramienia \(\displaystyle{ p}\)
\(\displaystyle{ y}\) - przedłużenie ramienia \(\displaystyle{ q}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{b} = \frac{x+p}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{b} = \frac{y+q}{a}}\)
\(\displaystyle{ y}\) - przedłużenie ramienia \(\displaystyle{ q}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{b} = \frac{x+p}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{b} = \frac{y+q}{a}}\)