długość promienia okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
długość promienia okręgu
Mam takie zadanie:
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości 6cm.
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem?
Proszę o zrozumiałą odpowiedź bym mógł zrozumieć jak to robić i analogicznie rozwiązywać inne zadania.
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości 6cm.
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem?
Proszę o zrozumiałą odpowiedź bym mógł zrozumieć jak to robić i analogicznie rozwiązywać inne zadania.
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
długość promienia okręgu
środek okręgu wpisanego to punkt przecięcia dwusiecznych... w tym wypadku dwusieczne to również wysokości. wysokości trójkąta równobocznego przecinaja się w stosunku 1:2 więc promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości. wzór na wysokość trójkąta równobocznego znasz na pewno
pozdrawiam
glaeddyv
pozdrawiam
glaeddyv
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
długość promienia okręgu
Jako że długość boku wynosi 6cm mam:
\(\displaystyle{ h=\frac{6\sqrt{3}}{2}}\)
Jako że wiemy że pierwiastek z 3 w przybliżeniu wynosi 1,73 mam:
\(\displaystyle{ h=\frac{6 \cdot 1,73}{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ h=\frac{10,38}{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ h=5,19}\)
A co za tym idzie (skoro promień równy jest 1/3 wysokości) mam:
\(\displaystyle{ r=1,73}\)
Zgadza się?
\(\displaystyle{ h=\frac{6\sqrt{3}}{2}}\)
Jako że wiemy że pierwiastek z 3 w przybliżeniu wynosi 1,73 mam:
\(\displaystyle{ h=\frac{6 \cdot 1,73}{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ h=\frac{10,38}{2}}\)
więc:
\(\displaystyle{ h=5,19}\)
A co za tym idzie (skoro promień równy jest 1/3 wysokości) mam:
\(\displaystyle{ r=1,73}\)
Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
długość promienia okręgu
Wzory są dobre, ale nie bierz przybliżeń:
\(\displaystyle{ h=\frac{6\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=3\sqrt{3}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3} h}\)
\(\displaystyle{ r=...}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{6\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=3\sqrt{3}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3} h}\)
\(\displaystyle{ r=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
długość promienia okręgu
Bardzo serdecznie dziękuję za okazaną pomoc.
W takich chwilach odzyskuje wiarę w ludzi!
pozdrawiam
W takich chwilach odzyskuje wiarę w ludzi!
pozdrawiam