Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Różnica między długością przekątnej i długością boku kwadratu wynosi 2cm. Oblicz pole i obwód kwadratu.
Proszę o dosyć łopatologiczną odpowiedź bym mógł analitycznie rozwiązać podobne zadanie.
Pole i obwód kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole i obwód kwadratu
\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
i jednocześnie
\(\displaystyle{ d-a=2}\), czyli \(\displaystyle{ d=2+a}\)
porównujesz
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=2+a}\)
i obliczasz \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
i jednocześnie
\(\displaystyle{ d-a=2}\), czyli \(\displaystyle{ d=2+a}\)
porównujesz
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=2+a}\)
i obliczasz \(\displaystyle{ a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
Pole i obwód kwadratu
Mógłby ktoś nieco rozwinąć rozwiązanie tego zadania bo nie mogę pojąć jak mam to porównać (więc na chwilę obecną obliczyć)...
Dziękuję
Dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole i obwód kwadratu
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}=2+a}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}-a=2}\)
\(\displaystyle{ a (\sqrt{2}-1)=2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{\sqrt{2}-1}}\)
Pozbądź się jeszccze niewymierności z mianownika.
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}-a=2}\)
\(\displaystyle{ a (\sqrt{2}-1)=2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{\sqrt{2}-1}}\)
Pozbądź się jeszccze niewymierności z mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
Pole i obwód kwadratu
Dobrze to jest?
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2}-1}=\frac{2}{\sqrt{2}-1} \cdot \frac{\sqrt{2}-1}{\sqrt{2}-1}=\frac{\sqrt{2}+2}{(\sqrt{2})^2-1^2}=\frac{2\sqrt{2}+2}{2-1}=2\sqrt{2}+2=2\cdot1,4+2=4,8}\)
Więc
\(\displaystyle{ a=4,8}\)
A skoro znam już długość boku (a) można za pomocą wzorów:
\(\displaystyle{ Obw=4a}\)
\(\displaystyle{ P=a^2}\)
Obliczyć pole i obwód?
\(\displaystyle{ \frac{2}{\sqrt{2}-1}=\frac{2}{\sqrt{2}-1} \cdot \frac{\sqrt{2}-1}{\sqrt{2}-1}=\frac{\sqrt{2}+2}{(\sqrt{2})^2-1^2}=\frac{2\sqrt{2}+2}{2-1}=2\sqrt{2}+2=2\cdot1,4+2=4,8}\)
Więc
\(\displaystyle{ a=4,8}\)
A skoro znam już długość boku (a) można za pomocą wzorów:
\(\displaystyle{ Obw=4a}\)
\(\displaystyle{ P=a^2}\)
Obliczyć pole i obwód?
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 13:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 1 raz
Pole i obwód kwadratu
Na temat przybliżeń przeczytałem tuż po napisaniu tego posta
Dziękuję za cenne rady
Nie jestem pewien odpowiedzi:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2\sqrt{2}+2=8\sqrt{2}+8}\)
?
Co do pola jestem pewien
\(\displaystyle{ P=12cm}\)
Wpadło mi do głowy nt. obwodu:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2\sqrt{2}+2=4 \cdot 2+2=10}\)
ewentualnie:
\(\displaystyle{ 4 \cdot (2 \cdot1,4)+2=15,2}\)
Nie mam innego pomysłu-- 8 cze 2010, o 18:30 --Ma ktoś pomysł?
Dziękuję za cenne rady
Nie jestem pewien odpowiedzi:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2\sqrt{2}+2=8\sqrt{2}+8}\)
?
Co do pola jestem pewien
\(\displaystyle{ P=12cm}\)
Wpadło mi do głowy nt. obwodu:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 2\sqrt{2}+2=4 \cdot 2+2=10}\)
ewentualnie:
\(\displaystyle{ 4 \cdot (2 \cdot1,4)+2=15,2}\)
Nie mam innego pomysłu-- 8 cze 2010, o 18:30 --Ma ktoś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Pole i obwód kwadratu
\(\displaystyle{ 4 \cdot( 2\sqrt{2}+2)=8\sqrt{2}+8}\)
\(\displaystyle{ P= ( 2\sqrt{2}+2)^2= (2\sqrt{2})^2 +2\cdot 2\sqrt{2} \cdot 2+4 ===}\)
\(\displaystyle{ P= ( 2\sqrt{2}+2)^2= (2\sqrt{2})^2 +2\cdot 2\sqrt{2} \cdot 2+4 ===}\)