Korzystając z twierdzenia Talesa mam rozwiązać takie zadanie:
Dane sa odcinki o długościach a,b,c,d,e. Skonstruuj odcinek y taki, że y = abc/de.
Proszę o pomoc ustalenia proporcji, tak by można było skonstruowac odcinek y.
twierdzenie talesa - odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
twierdzenie talesa - odcinek
Najpierw skonstruuj odcinek \(\displaystyle{ x= \frac{ab}{d}}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} = \frac{x}{a}}\)
potem
\(\displaystyle{ \frac{x}{e} = \frac{y}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{d} = \frac{x}{a}}\)
potem
\(\displaystyle{ \frac{x}{e} = \frac{y}{c}}\)