Mam obliczyc pole ośmiokąta foremnego i mam podany tylko bok, nie wiem jak wyprowadzic wzor zeby obliczyc pole.
Temat zmieniłam & przeniosłam do właściwego działu
Lady Tilly
Pole osmiokąta foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 paź 2006, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Busko Zdrój
Pole osmiokąta foremnego
Ostatnio zmieniony 23 paź 2006, o 12:06 przez karcyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Pole osmiokąta foremnego
Może dodam z czego to wynika jeśli chodzi o ple powierzchni całkowitej wielokąta foremnego:
\(\displaystyle{ S=\frac{nar}{2}=nr^{2}tg\frac{\pi}{n}=\frac{1}{2}nR^{2}sin\frac{2\pi}{n}=\frac{1}{4}na^{2}ctg\frac{\pi}{n}}\) przyjmując więc, że jest to ośmiokąt foremny więc wzór wygląda tak:
\(\displaystyle{ S=2a^{2}ctg\frac{\pi}{8}}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{nar}{2}=nr^{2}tg\frac{\pi}{n}=\frac{1}{2}nR^{2}sin\frac{2\pi}{n}=\frac{1}{4}na^{2}ctg\frac{\pi}{n}}\) przyjmując więc, że jest to ośmiokąt foremny więc wzór wygląda tak:
\(\displaystyle{ S=2a^{2}ctg\frac{\pi}{8}}\)