Witam. Mam mały problem ze wzorami
chcąc obliczyć pole powierzzchni na lekcji stosuje wzór \(\displaystyle{ \pi \cdot r ^{2} /4}\) ale w internecie wzór na pole powierzchni jest bez 4 w mianowniku\(\displaystyle{ \pi \cdot r ^{2}}\)
który wzór mam stosować?
pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 maja 2010, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 1 raz
pole powierzchni
Chce obliczyć pole powierzchni przekroju okrągłego pręta
za bardzo nie wiem jak jest różnica w stosowaniu tych dwóch wzorów
za bardzo nie wiem jak jest różnica w stosowaniu tych dwóch wzorów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
pole powierzchni
a co jest w przekroju preta---> kolo pole kola \(\displaystyle{ \pi r^2}\)
tam moze promien wynosil \(\displaystyle{ \frac{r}{2}}\) wtedy wzor na pole \(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{4}}\)
tam moze promien wynosil \(\displaystyle{ \frac{r}{2}}\) wtedy wzor na pole \(\displaystyle{ \frac{\pi r^2}{4}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34283
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy