cosinus i sinus w dowolnym czworokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

cosinus i sinus w dowolnym czworokącie

Post autor: darkMagic »

W czworokącie ABCD wpisanym w okrąg długości boków wynoszą :
|AB|=1, |BC|=2, |CD|=4, |AD|=3. Oblicz:
* cosinus kąta między najkrótszymi bokami;
* sinus kąta między najdłuższymi bokami;
* pole czworokąta
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

cosinus i sinus w dowolnym czworokącie

Post autor: pelas_91 »

Zauważ, że kąty w tych podpunktach leżą naprzeciw siebie. Co możesz o nich powiedzieć skoro czworokąt jest wpisany w okrąg?
Zapisz sobie Tw. Cosinusów dla trójkąta ABC oraz ACD. Będziesz mieć układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Jak go rozwiążesz to dalej powinieneś sobie poradzić, a jak nie to pisz tutaj.
ODPOWIEDZ