Liczba przekątnych w wielokącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karooo5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Liczba przekątnych w wielokącie

Post autor: karooo5 »

Mam problem z rozwiązaniem zadania :Liczba przekątnych w wielokącie wynosi 20. Ile boków ma ten wielokąt?
Zaczęłam obliczenia
20 = n(n-3)/2 | x2
40 = n(n-3) i tu ugrzęzłam , i nie wiem jak obliczyć n.
Proszę o pomoc.
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Liczba przekątnych w wielokącie

Post autor: glaeddyv »

nawias trzeba wymnożyć ;]
karooo5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Liczba przekątnych w wielokącie

Post autor: karooo5 »

probowałam juz tego ale wtedy mam 40= n2 - 3n
glaeddyv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 13 razy

Liczba przekątnych w wielokącie

Post autor: glaeddyv »

no i co... równanie kwadratowe... do dzieła!
karooo5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2010, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Liczba przekątnych w wielokącie

Post autor: karooo5 »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ