Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
filus1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 16 maja 2009, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: filus1025 »

Oblicz dł promieni okregu wpisanego i opisanego na trójkącie prostokątnym.
podane sa dł bokow ale przyjmijmy a,b,c ponieważ chcialbym to rozgryzc
Opisany można pominąć wynik jest prosty do podania.

Jednak prosiłbym o opisanie jak można wyliczyć ten mały promień czyli okregu wpisanego w taki trójkat.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ r=0,5(a+b-c)}\)
filus1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 16 maja 2009, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: filus1025 »

może kilka słow skąd sie wział taki wzór ??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

Rysunek i zauważyć, że \(\displaystyle{ c=(a-r)+(b-r)}\)
filus1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 16 maja 2009, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: filus1025 »

Wszystko się zgadza tylko myślałem, że da się to obliczyc z jakiegos wzoru lub przekształceń.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

filus1025 pisze:Wszystko się zgadza tylko myślałem, że da się to obliczyc z jakiegos wzoru lub przekształceń.
To właśnie jest ze wzoru lub przekształceń.
filus1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 16 maja 2009, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: filus1025 »

Nie Bardzo wiem skąd to sie poprostu wzieło bo pierwszy raz na oczy widze taki wzór.
A czy da sie dojść do tego promienia w jakis inny sposob.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: piasek101 »

Jeszcze raz.
Narysuj trójkąt prostokątny z wpisanym okręgiem; połącz środek okręgu z punktami styczności okręgu z bokami.

Zobacz na przyprostokątnych odcinki (r) oraz to, że \(\displaystyle{ c=(a-r)+(b-r)}\) (z twierdzenia o odcinkach stycznych poprowadzonych z jednego punktu - tu wierzchołka).
filus1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 16 maja 2009, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Okrąg opisany na trójkącie i wpisany w trójkąt prostokątny

Post autor: filus1025 »

No to już wiem dlaczego nie widziałem tego, my jeszcze tego twierdzenia na Lekcjach nie mielismy.
Jesteśmy po twierdzeniach sinusów i cosinów, a planimetrie dopiero rozpoczynamy.
Jednak znalazłem wzór r = 2P/(a+b+c) a to wynikło ze wzoru P = 1/2r(a+b+c)
Bardzo dziekuję za pomoc a objaśnienie wzoru ktory mi podałeś napewno przyda się w niedalekiej przyszłości.
ODPOWIEDZ