Pole prostokąta wynosi ...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
Pole prostokąta wynosi ...
Pole prostokąta wynosi 120\(\displaystyle{ j^{2}}\), a jego przekątna 17, oblicz długość boków prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole prostokąta wynosi ...
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab=120 \\ a^2+b^2=17^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ ( \frac{120}{b})^2+b^2=289 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ \frac{14400}{b^2}+b^2=289 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ \14400+b^4=289b^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ b^4-289b^2+14400=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b^2=t, t>0}\)
\(\displaystyle{ t^2-289t+14400=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25921}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=161}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ ( \frac{120}{b})^2+b^2=289 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ \frac{14400}{b^2}+b^2=289 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ \14400+b^4=289b^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{120}{b} \\ b^4-289b^2+14400=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b^2=t, t>0}\)
\(\displaystyle{ t^2-289t+14400=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25921}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=161}\)