1) Oblicz długość boku kwadratu, wiedząc że iloczyn długości promienia okręgu wpisanego w ten kwadrat i promienia okręgu opisanego na tym kwadracie wynosi \(\displaystyle{ 25 \sqrt{2}}\)
2) W prostokącie mniejszy bok ma długość 3, a kąt ostry między przekątnymi ma miarę \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\). Jaka jest długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie?.
3) Na trapezie o podstawach długości 16 i 8 oraz wysokości 8 opisano okrąg; jego środek leży wewnątrz trapezu. Oblicz odległości środka okręgu od wszystkich boków tego trapezu.
4) Boki równoległoboku mają długość 6 i 10, a kąt ostry ma miarę \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\). Z jednego wierzchołka kąta rozwartego poprowadzono dwie wysokości. Oblicz obwód czworokąta wyznaczonego przez środki tych wysokości i przez wierzchołki kątów rozwartych. Wyznacz długość promienia okręgu opisanego na powstałym czworokącie.
5) W romb wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z bokiem dzieli bok na odcinki długości 4 i 9. Oblicz długość przekątnych i wysokość rombu.
6) W romb o boku długości 10 i wysokości 8 wpisano okrąg \(\displaystyle{ o _{2}}\)
a) Oblicz w jakiej odległości od środka boku znajduje się punkt styczności okręgu z tym bokiem
b) Wykaż, że przez środki boków tego rombu można poprowadzić okrąg \(\displaystyle{ o _{2}}\) i wyznacz długość promienia tego okręgu
okręgi wpisane i opisane na czworokącie - zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
okręgi wpisane i opisane na czworokącie - zadania
1.
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}d = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ r \cdot R = 25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a \cdot \frac{a \sqrt{2} }{2} =25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{2} }{4} =25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 25 \sqrt{2} \cdot \frac{4}{ \sqrt{2} } =100}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{1}{2}d = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}a}\)
\(\displaystyle{ r \cdot R = 25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a \cdot \frac{a \sqrt{2} }{2} =25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2 \sqrt{2} }{4} =25 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 25 \sqrt{2} \cdot \frac{4}{ \sqrt{2} } =100}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 maja 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
okręgi wpisane i opisane na czworokącie - zadania
zad 2.
z tw. sinusów \(\displaystyle{ \frac{3}{sin 60}=2R}\)
i po przekształceniach otrzymujemy \(\displaystyle{ R= \sqrt{3}}\)
z tw. sinusów \(\displaystyle{ \frac{3}{sin 60}=2R}\)
i po przekształceniach otrzymujemy \(\displaystyle{ R= \sqrt{3}}\)