Przekątna rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
klaudia_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2010, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wyszkow

Przekątna rombu

Post autor: klaudia_1992 »

Witam, mam problem z zadaniem..
oblicz długość przekątnych rombu, wiedząc, że ich suma jest równa \(\displaystyle{ 28}\) cm, a obwód rombu wynosi \(\displaystyle{ 40}\) cm.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 19:50 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Używaj polskich znaków.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekątna rombu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} e+f=28 \\ ( \frac{1}{2}e )^2+( \frac{1}{2} f)^2=( \frac{40}{4} )^2 \end{cases}}\)
klaudia_1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2010, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wyszkow

Przekątna rombu

Post autor: klaudia_1992 »

dziękuję;))
ODPOWIEDZ