Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
Pole trapezu wynosi 28cm. Suma długości jego podstaw jest równa 21cm. Oblicz wysokość trapezu.
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ »
Wzór na pole trapezu znasz?
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
znam
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) (a+b) *h
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 18:01 przez
maniue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
glaeddyv
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 13 razy
Post
autor: glaeddyv »
\(\displaystyle{ \frac{(a + b) \cdot h}{2} = P}\) sume podstaw (a+b) masz podane, podstawiasz, wartość Pola też masz i też podstawiasz i wyliczasz h
pozdrawiam
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ »
Super.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} (a+b) *h}\)
teraz:
\(\displaystyle{ 28=\frac{1}{2} \cdot 21 \cdot h}\)
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
28=10,5h tak ma byc ?
czy moze
h=28-10,5
h=18,5
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ »
maniue pisze:28=10,5h
Tak ma być i liczysz
\(\displaystyle{ h}\)
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
A jak mam obliczyc to h
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ »
\(\displaystyle{ h=28:10,5}\)
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
h=2.666
h~2.7
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Post
autor: anna_ »
Podaj wynik w ułamku zwykłym:
\(\displaystyle{ h=2 \frac{2}{3}}\)
-
maniue
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 18 maja 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: trzy chałupy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: maniue »
Dzięki za pomoc.