trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
trapez prostokątny
Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{3}{2} r}\). Oblicz pole tego trapezu oraz stosunek długości jego przekątnych.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 21:26 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] !
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
trapez prostokątny
Zrób rysunek, poprowadź promienie, wyraź co się da przez r, c - bok skośny, a - dolna podstawa.
\(\displaystyle{ (2r)^{2} + (a - \frac{3}{2}r)^{2} = c^{2}}\);
\(\displaystyle{ a + \frac{3}{2}r = c + 2r}\)
policz - a
\(\displaystyle{ (2r)^{2} + (a - \frac{3}{2}r)^{2} = c^{2}}\);
\(\displaystyle{ a + \frac{3}{2}r = c + 2r}\)
policz - a