Trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

Proszę o pomoc z dwoma zadaniami z planimetrii:
1. Trapez równoramienny o podstawach długości a i b (a>b) opisany jest na okręgu. Oblicz pole koła którego brzegiem jest okrąg wpisany w ten trapez.

2.Kąty ostre trapezu mają miary \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) , a pole tego trapezu jest równe P. oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 17:05 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex] i [/latex].
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

1.
\(\displaystyle{ a,b}\) - podstawy
\(\displaystyle{ c}\)-ramię
\(\displaystyle{ a+b=2c \Rightarrow c= \frac{a+b}{2}}\)

Promień koła to połowa wysokości trazpezu. Licz z Pitagorasa.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

a z pitagorasa co mam wyliczyć?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

Ja bym liczyła wysokość
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

Ale ona mi sie do pola przecież nie przyda
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

nmn pisze:Promień koła to połowa wysokości trazpezu. Licz z Pitagorasa.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

Już wiem:) a obliczałaś może ten promień? Mi wyszło 2b
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

Musiałaś źle policzyć wysokość. Licz jeszcze raz.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

a mogłabyś napisać ile Tobie wyszło h?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ h= \sqrt{ab}}\)
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

Liczyłaś to z takiego równania:

(a+b/2) ^2= (a-b/2)^2+h^2?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Trapez równoramienny

Post autor: anna_ »

Tak.
Trruskawka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Trapez równoramienny

Post autor: Trruskawka92 »

Dzięki. w końcu mi wyszło:)
ODPOWIEDZ