Długość wysokości trójkąta równobocznego jest równa:
a) 3 cm
Oblicz długość boku tego trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc.
Wysokość trójkąta równobocznego
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Wysokość trójkąta równobocznego
Jest taki wzór.
A jak nie chcesz ze wzoru, możesz z Pitagorasa - masz trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a, 3, a}\).
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} a \right) ^2+3^2=a^2}\)
A jak nie chcesz ze wzoru, możesz z Pitagorasa - masz trójkąt prostokątny o bokach \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a, 3, a}\).
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} a \right) ^2+3^2=a^2}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wysokość trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 3= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2h}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6}{ \sqrt{3} }= \frac{6 \sqrt{3} }{3}=2 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 3= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=2h}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{6}{ \sqrt{3} }= \frac{6 \sqrt{3} }{3}=2 \sqrt{3}}\)
Pozdrawiam.