Promień okręgu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

Oblicz długość promienia okręgu, w którym kąt środkowy o mierze 60 stopni jest oparty na łuku o długości 6 pi. Mógłby ktoś przedstawić mi wzór na obliczenie tego?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Promień okręgu.

Post autor: Mikolaj9 »

\(\displaystyle{ L= \frac{\alpha}{360^{\circ}}*2\pi r}\)

L- długość łuku
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt środkowy
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

W jaki sposób przekształcić ten wzór, aby obliczyć r?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Promień okręgu.

Post autor: TheBill »

Nie trzeba przekształcać, wstaw wartości do takiej postaci jaka jest.
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

Gubię się, robię póki co w taki sposób:
\(\displaystyle{ L= \frac{\alpha}{360^{\circ}}*2\pi r}\)

\(\displaystyle{ 6\pi= \frac{60^{\circ}}{360^{\circ}}*r}\)

\(\displaystyle{ r=6\pi* \frac{1}{6}}\)

\(\displaystyle{ r=1\pi}\)

Ale zdaje mi się, że źle to robię, wskaże mi ktoś ewentualny błąd?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Promień okręgu.

Post autor: TheBill »

Błąd w tej linijce:
\(\displaystyle{ 6\pi= \frac{60^{\circ}}{360^{\circ}}*r}\)
gdzie \(\displaystyle{ 2\pi}\)?:P
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

Yy no myślałem, że jak pod \(\displaystyle{ L}\) podstawie już \(\displaystyle{ 6\pi}\) to chyba nie muszę pisać znowu?

Czyli mam zrobić tak:
\(\displaystyle{ 6\pi= \frac{60^{\circ}}{360^{\circ}}2\pi*r}\) ?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Promień okręgu.

Post autor: TheBill »

No tak, przecież taki był wzór
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

Po skróceniu itd wychodzi mi:
\(\displaystyle{ 6\pi= \frac{1}{3}\pi * r}\)

W jaki sposób obliczyć te feralne \(\displaystyle{ r}\)??
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Promień okręgu.

Post autor: TheBill »

1. Dzielisz obustronnie przez \(\displaystyle{ \pi}\)
2. Mnożysz obustronnie przez \(\displaystyle{ 3}\)
bastun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 22 razy

Promień okręgu.

Post autor: bastun »

Dzięki serdeczne

\(\displaystyle{ r=18}\)?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Promień okręgu.

Post autor: TheBill »

Tak.
ODPOWIEDZ