Cięciwa dzieląca okrąg.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 74 razy
Cięciwa dzieląca okrąg.
1.Cięciwa łącząca punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) leżące na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ 5}\) ma długość \(\displaystyle{ 5 \sqrt{3}}\). Oblicz długość łuku \(\displaystyle{ AB}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Cięciwa dzieląca okrąg.
Długość łuku ma wynosi \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^{o}}\cdot 2 \pi r}\). Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) znajdziesz z twierdzenia kosinusów, lub szybciej - funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym (narysuj!):
\(\displaystyle{ \frac{\frac{5 \sqrt{3}}{2}}{5}=sin \frac{\alpha}{2} \Rightarrow \alpha=120^{o}}\).
\(\displaystyle{ \frac{\frac{5 \sqrt{3}}{2}}{5}=sin \frac{\alpha}{2} \Rightarrow \alpha=120^{o}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 29 kwie 2010, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 74 razy
Cięciwa dzieląca okrąg.
No tak, problem miałem ze znalezieniem tego nieszczęsnego kąta. Wszystko się rozjaśniło dzięki.