oblicz c

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bhutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 7 gru 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

oblicz c

Post autor: bhutan »

w trójkącie ostrokątnym dane są:\(\displaystyle{ a=2, b= 1, sin \alpha = \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)
Oblicz c.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

oblicz c

Post autor: pelas_91 »

\(\displaystyle{ \alpha}\) co to za kąt, między jakimi bokami? [domyślnie naprzeciw a, ale to różnie bywa]
bhutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 7 gru 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

oblicz c

Post autor: bhutan »

wydaje mi sie, że tak, choć też nie jestem pewny
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

oblicz c

Post autor: pelas_91 »

no więc przyjmujemy, że tak jest

oblicz \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) i zapisz Tw. Cosinusów -> rozwiąż równanie i masz c
ODPOWIEDZ