Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B, C, jeśli
A(-1,0), B(7,0). C(0,1)
rownanie okregiu
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
rownanie okregiu
Wskazówka: symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu.
Albo j.w., jeśli umiesz rozwiązywać układy równań drugiego stopnia z trzema niewiadomymi.
Albo j.w., jeśli umiesz rozwiązywać układy równań drugiego stopnia z trzema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
rownanie okregiu
\(\displaystyle{ (x-a)^{2}+(y-b)^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-1-a)^{2}+(-b)^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ (7-a)^{2}+(-b)^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-a)^{2}+(1-b)^{2}=r^{2}}\)
I rozwiązujemy
Z dwóch pierwszych mamy
\(\displaystyle{ (-1-a)^{2}=(7-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+2a+a^{2}=49-14a+a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+2a=49-14a}\)
\(\displaystyle{ 0=50-16a}\)
\(\displaystyle{ 0=25-8a}\)
\(\displaystyle{ 8a=25}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{25}{8}}\)
Potem wstawiamy to do drugiego i trzeciego, porównujemy i mamy \(\displaystyle{ b}\) i potem wyliczamy \(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ (-1-a)^{2}+(-b)^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ (7-a)^{2}+(-b)^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-a)^{2}+(1-b)^{2}=r^{2}}\)
I rozwiązujemy
Z dwóch pierwszych mamy
\(\displaystyle{ (-1-a)^{2}=(7-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+2a+a^{2}=49-14a+a^{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+2a=49-14a}\)
\(\displaystyle{ 0=50-16a}\)
\(\displaystyle{ 0=25-8a}\)
\(\displaystyle{ 8a=25}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{25}{8}}\)
Potem wstawiamy to do drugiego i trzeciego, porównujemy i mamy \(\displaystyle{ b}\) i potem wyliczamy \(\displaystyle{ r}\)