rownanie prostej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bhutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 7 gru 2009, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

rownanie prostej

Post autor: bhutan »

Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącej przez punkt A i B, jeśli:
k: y=-2x-2
A(5,10) i B(3,12)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

rownanie prostej

Post autor: pelas_91 »

bhutan pisze:na prostej k, przechodzącej przez punkt A i B, jeśli:
k: y=-2x-2
A(5,10) i B(3,12)
Ta prosta nie przechodzi przez te punkty!-- 16 maja 2010, 22:27 --Skoro środek \(\displaystyle{ S=(a,b)}\) leży na prostej k, to: \(\displaystyle{ b=-2a-2}\)
Zapisz zatem równanie okręgu mając te dane.
Punkty A i B leżą na okręgu -> ich współrzędne można wstawić w miejsce x,y w równaniu
Zapisz te dwa równania i wylicz ile wynosi a, a ile r.
Mając a obliczysz b.
ODPOWIEDZ