twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: kameleon »

Czy prawdą jest następująca implikacja?

\(\displaystyle{ \frac{|OB2|}{|OB1|} = \frac{|A2B2|}{|A1B1|} \Rightarrow k || l}\)

piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: piasek101 »

Prawda.
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: kameleon »

ale czy mógłbyś to jakoś rozwinąć? bo wiem że prawdziwe jest twierdzenie odwrotne czyli \(\displaystyle{ k || l \Rightarrow\frac{|OB2|}{|OB1|} = \frac{|A2B2|}{|A1B1|}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: piasek101 »

Wycofuję się z poprzedniego - prawda jest wtedy gdy mamy odpowiednie odcinki z ramion kąta.

Tu implikacja jest nieprawdziwa - za bardzo wpatrywałem się w rysunek.

[edit] Czekaj - pomyślałem o dwóch trójkątach - jeszcze to oglądam.

[edit1] Wg mnie (mam nadzieję, że ostatecznie) jest nieprawdziwa - dołożyć rysunek ?
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: kameleon »

tak, tylko nie wiem jak to zargumentować dlaczego jest nieprawdziwa.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: piasek101 »

AU
AU
f0ae0bc9fc3de8d5.gif (1.67 KiB) Przejrzano 74 razy
kameleon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 2 razy

twierdzenie Talesa, wykazać prawdziwość(bądź sprzeczność) im

Post autor: kameleon »

Dzięki wieeeelkie !!:D
ODPOWIEDZ