promień okręgu opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 15 kwie 2010, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
promień okręgu opisanego
proszę o pomoc z zadaniem: wyznacz bok takiego kwadratu, dla którego promień okręgu wpisanego jest o 1 mniejszy od promienia okręgu opisanego. z góry dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
promień okręgu opisanego
Promień okręgu wpisanego w kwadrat to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) długości jego boku.
Promień okręgu opisanego na kwadracie to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jego przekątnej.
Wystarczy rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+1= \frac{x \sqrt{2} }{2}}\)
Promień okręgu opisanego na kwadracie to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jego przekątnej.
Wystarczy rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{2}+1= \frac{x \sqrt{2} }{2}}\)