Stosunek długości dłuższej podstawy trapezu równoramiennego do jego ramienia wynosi 8:5, a kąt między nimi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\). Przekątna tego trapezu ma długość 14 i dzieli trapez na 2 trójkąty, w które wpisano okręgi. Oblicz promienie tych okręgów.
Proszę o jakieś wskazówki, nie chcę całego rozwiązania, bo pewnie będzie banalne, a rozwiązanie przynajmniej części zadania samodzielnie daje choć trochę satysfakcji
update: rozwiązane, dziękuje koledze na dole
trapez z dwoma wpisanymi okręgami
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 maja 2010, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
trapez z dwoma wpisanymi okręgami
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, o 20:20 przez mwsdr, łącznie zmieniany 1 raz.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
trapez z dwoma wpisanymi okręgami
Oblicz przy pomocy Tw. Cosinusów obwody tych trójkątów. Później oblicz ich pola ze wzoru \(\displaystyle{ P=0,5ab\sin\gamma}\)
A potem przypomnij sobie, że:
\(\displaystyle{ P=r\cdot 0,5Obw}\)
A potem przypomnij sobie, że:
\(\displaystyle{ P=r\cdot 0,5Obw}\)