trójkąt wpisany w kwadrat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
niuniu_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

trójkąt wpisany w kwadrat

Post autor: niuniu_2 »

Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F umieszczone tak, by \(\displaystyle{ \left|CE \right| =2 \left| DF\right|}\). Oblicz wartość \(\displaystyle{ x= \left| DF\right|}\), dla której pole trójkąta AEF jest najmniejsze.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

trójkąt wpisany w kwadrat

Post autor: sushi »

to zadanie juz bylo ostatnio robione na forum-- 16 maja 2010, 16:41 --198104.htm?hilit=Bok%20kwadratu%20ABCD%20ma%20d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87%201
ODPOWIEDZ