Witam, mam pewien problem z zadaniami a oto one (Poziom to 2 klasa Gimnazjum) :
Ad 1. Oblicz pole sześciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 4cm
Ad 2. Oblicz pole kwadratu opisanego na okręgu o promieniu 6 cm.
Ad 3. Oblicz pole trójkata rownobocznego wpisanego w okrąg o promieniu 8 cm.
Z góry dziękuje.!
Zadania na okręgi wpisane i opisane!
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zadania na okręgi wpisane i opisane!
1. szesciokat foremny== 6 trojkatow rownobocznych, jak jest zaleznosc miedzy bokiem trojkata a promieniem?
2.
zrob rysunek jak jest zaleznosc miedzy promieniem a bokiem, przekatna kwadratu?
3.
jaka jest zaleznosc miedzy bokiem a promieniem
h wysokosc trojkata, R - promien kola opisanego, r- promien kola wpisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{2h}{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\)
2.
zrob rysunek jak jest zaleznosc miedzy promieniem a bokiem, przekatna kwadratu?
3.
jaka jest zaleznosc miedzy bokiem a promieniem
h wysokosc trojkata, R - promien kola opisanego, r- promien kola wpisanego
\(\displaystyle{ R= \frac{2h}{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}}\)