Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bosy1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 kwie 2010, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: %%^^

Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg...

Post autor: bosy1992 »

Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg o promieniu 3 jest średnicą tego okręgu.Oblicz pole trapezu, jeśli cosinus jego kąta ostrego jest równy 2/3
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg...

Post autor: sushi »

zrob rysunek, ze srodka poprowadz odcinek do wierzcholka drugiej podstawy, masz trojkat rownoramienny o ramieniu=== promieniu okregu i teraz z tw cosinusow obliczysz ramie trapezu

nastepnie zrob wysokosc z tego wierzcholka, oblicz sinus ( masz cosinus)

\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{wysokosc}{ramie trapezu}}\)
ODPOWIEDZ