Mam problem z pewnym zadaniem.
a) Oblicz pole foremnej pięcioramiennej gwiazdy, jeśli bok pięciokąta foremnego jest równy 1.
b) Oblicz promień okręgu, w który wpisana jest ta gwiazda.
Znam miary kątów, znam zasadę podziału odcinków, jednak nie potrafię wyjść z tego. Będę wdzięczny za każdą, najmniejszą pomoc.
Gwiazga Pitagorejska
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Gwiazga Pitagorejska
Zasada podziału odcinków: \(\displaystyle{ \frac{czerwony}{zielony}=\frac{1+\sqrt{5}}{2}}\)
Wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ czerwony = 2 \cdot zielony + 1}\)
Spróbuj oddzielnie policzyć pole pieciokąta foremnego i małego trójkącika.
Co do podpunktu B) - dorysuj sobie odcinek łączący dwa szpice gwiazdy. Otrzymasz trójkąt równoramienny. Oblicz pole okręgu opisanego na nim.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, o 15:59 przez pelas_91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Gwiazga Pitagorejska
Zakładam, że pięciokąt o którym mowa, to pięciokąt 'zewnętrzny' czyli ten który powstanie na podanym rysunku po połaczeniu ramiom gwiazdy.
Wtedy ten trójkąt, którego podstawą jest bok pięciokąta, a ramionami są ramiona gwiazdy jest trójkątem równoramiennym o kącie przy podstawie równym \(\displaystyle{ 36^o}\).
Wysokośc tego trojkąta policzysz z \(\displaystyle{ tg36^o= \frac{h}{0,5a}}\)
\(\displaystyle{ \tan{36^\circ} = \sqrt{5 - 2 \sqrt{5} }}\)
Pole gwiazdy to pole pięciokąta zewnętrznego minus \(\displaystyle{ 5 \cdot P_{trojkata}}\)
PS. Gotowiec, wzór na pole
\(\displaystyle{ S=\frac{a^2\sqrt{5(5+2\sqrt{5})}}{4}}\)
a - długość ramienia gwiazdy
\(\displaystyle{ R=\frac{2a}{\sqrt{2(5-\sqrt{5})}}}\)
A tu konstrukcja:
Wtedy ten trójkąt, którego podstawą jest bok pięciokąta, a ramionami są ramiona gwiazdy jest trójkątem równoramiennym o kącie przy podstawie równym \(\displaystyle{ 36^o}\).
Wysokośc tego trojkąta policzysz z \(\displaystyle{ tg36^o= \frac{h}{0,5a}}\)
\(\displaystyle{ \tan{36^\circ} = \sqrt{5 - 2 \sqrt{5} }}\)
Pole gwiazdy to pole pięciokąta zewnętrznego minus \(\displaystyle{ 5 \cdot P_{trojkata}}\)
PS. Gotowiec, wzór na pole
\(\displaystyle{ S=\frac{a^2\sqrt{5(5+2\sqrt{5})}}{4}}\)
a - długość ramienia gwiazdy
\(\displaystyle{ R=\frac{2a}{\sqrt{2(5-\sqrt{5})}}}\)
A tu konstrukcja: