pole, długości boków, równanie okręgu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
toffikk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2010, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

pole, długości boków, równanie okręgu.

Post autor: toffikk »

Witam, zwracam sie z prosba o pomoc w rozwiazaniu 5 zadan krok po kroku co mam robic.

Zadanie 1
Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi Oy, którego środkiem jest punkt S = (3,− 5).

Zadanie 2
Oblicz pole trójkąta równoramiennego ABC, w którym AB = 24 i AC = BC =13.

Zadanie 3
Liczby 4, 10, c są długościami boków trójkąta równoramiennego. Oblicz c.

Zadanie 4
Wyznacz równanie okręgu o środku S = (3,− 5) przechodzącego przez początek układu
współrzędnych.

Zadanie 5
W trójkącie prostokątnym, w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4, jeden z kątów
ostrych ma miarę α. Oblicz sinα ⋅cosα.

wiem ze podalem tutaj takze zadania ktore powinny być w innych działach ale nie chcialem rozwlekac ich. Prosze o wyrozumialosc.
pozdrawiam.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

pole, długości boków, równanie okręgu.

Post autor: sushi »

1. zrob uklad wspolrzednych , zaznacz środek ; policz jaka jest odleglosc punktu S od osi OY (po kratkach) ---> to bedziesz miec promien

\(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2=r^2}\)
S=(a,b)

2. \(\displaystyle{ Pole=sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)

\(\displaystyle{ p=\frac{a+b+c}{2}}\)-- 16 maja 2010, 14:47 --btw to sa zadania maturalne (z roznych probnych matur)


3. jakie moze byc "c" aby byl trojkat rownoramienny 4,10, c

i jaki musi byc warunek na dlugosci bokow aby mozna bylo zbudowac trojkat??

4.
promien bedzie równy długosci odcinka OS

5.
oblicz trzeci bok z Pitagorasa
a,b - przyprostokatne
c- przeciwprostokatna

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{a}{c} \cdot \frac{b}{c}}\)
ODPOWIEDZ