przekatne rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
przekatne rombu
Przekątne rombu maja długość 10 cm i 24 cm. Oblicz sinus kąta ostrego tego rombu i na tej podstawie ustal czy kat ostry rombu ma miarę większa czy mniejszą od \(\displaystyle{ 45 ^{0}}\)-- 16 maja 2010, o 13:03 --
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
przekatne rombu
oblicz bok rombu, przekatne dziela sie na pol i pod katem prostym
a potem porownaj wozry na pola rombu
d1,d2 -przekatne,
a - bok rombu
\(\displaystyle{ \frac{d_1 \cdot d_2}{2}= a^2 \ sin \alpha}\)
a potem porownaj wozry na pola rombu
d1,d2 -przekatne,
a - bok rombu
\(\displaystyle{ \frac{d_1 \cdot d_2}{2}= a^2 \ sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
przekatne rombu
ale w zadaniu mam obliczyć sinus kąta ostrego tego rombu i na tej podstawie ustalic czy kat ostry rombu ma miarę większa czy mniejszą od \(\displaystyle{ 45 ^{0}}\)