dwa zadania żeby zdać

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
freestyler666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2010, o 01:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

dwa zadania żeby zdać

Post autor: freestyler666 »

Witam, mam dwa zadania których nie rozumiem, a muszę wiedzieć jak je się robi aby dobrze napisać sprawdzian. Mianowicie :

Zad1.
Bok trójkąta równobocznego jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) . Ile wynosi promień okręgu wpisanego w ten trójkąt?

Zad2.
Boki trójkąta równoramiennego ABC mają długość: 4cm, 7cm, 7cm. Pole trójkąta EFG podobnego do trójkąta ABC jest równe 54 \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) . Oblicz długość podstawy trójkąta EFG


z Góry dziękuje za rozwiązanie
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

dwa zadania żeby zdać

Post autor: wujomaro »

Zad 1
Liczysz wysokosc wzorem \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)a \(\displaystyle{ R= \frac{2h}{3} r= \frac{h}{3}}\)

ZAd 2
licszysz pole trojkata 4,7,7 i potem \(\displaystyle{ 54 \sqrt{5}}\)dzielisz przez pole trojkata4,7,7 i masz skale.
liczysz boki.
Pozdrawiam.
freestyler666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2010, o 01:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

dwa zadania żeby zdać

Post autor: freestyler666 »

A mógłbym prosić o rozwiązanie tych zadań? tak wszystko po kolei bo nawet ze wzorami tego nie umiem zrobić... będę wdzięczny
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

dwa zadania żeby zdać

Post autor: wujomaro »

ZAd1
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}=1,5}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{h}{3}=0,5}\)
Zad 2
Liczymy \(\displaystyle{ h}\) trójkąta 4,7,7.
\(\displaystyle{ 2 ^{2}+h ^{2}=7 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{45}=3 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}ah=6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{54 \sqrt{5} }{6 \sqrt{5} }=9}\)
I to jest skala; teraz już tylko trochę pomyśleć trzeba...
Pozdrawiam.
freestyler666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2010, o 01:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

dwa zadania żeby zdać

Post autor: freestyler666 »

myśle myśle i nie wymyśle... co ja mam z tą 9 dalej zrobić ?
ODPOWIEDZ