Rysunek okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Endus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 lut 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rysunek okręgu

Post autor: Endus »

Mam problem z narysowaniem okręgu danego równaniem:
\(\displaystyle{ 25x^{2}+16y ^{2} \le 400}\)

Nie wiem generalnie jak wykorzystać współczynniki przy x i y.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Rysunek okręgu

Post autor: sushi »

bo to Smierdzi elipsa-- 13 maja 2010, 23:06 --\(\displaystyle{ \frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{25} \le 1}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Rysunek okręgu

Post autor: Inkwizytor »

Endus pisze:Mam problem z narysowaniem okręgu danego równaniem:
\(\displaystyle{ 25x^{2}+16y ^{2} \le 400}\)

Nie wiem generalnie jak wykorzystać współczynniki przy x i y.
1. To nie jest równanie
2. To nie jest okręg (koło również)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Rysunek okręgu

Post autor: sushi »

a=4, b=5 (-4,0) (4,0) (0,5) (0,-5) wspolrzedne na osi
ODPOWIEDZ