Wartości funkcji trygonometrycznych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dawid910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: dawid910 »

Takie oto zadanko:
Krótsza przekątna równoległoboku ma długość 4 cm i dzieli go na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole tego równoległoboku, jeśli jego kąt ostry ma miarę 60*

Obliczenia:
\(\displaystyle{ sin60*= \frac{4}{a}}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{8}{ \sqrt{3} }}\)

\(\displaystyle{ sin30* = \frac{b}{ \frac{8}{ \sqrt{3} } }}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{3} } = b}\)
\(\displaystyle{ sin60* = \frac{h}{ \sqrt{3} }}\)
h = 2

\(\displaystyle{ P_{t} = \frac{8}{ \sqrt{3} } \cdot 2 = \frac{16}{ \sqrt{3} }}\)

Odpowiedź wynosi \(\displaystyle{ \frac{16 \sqrt{3} }{3}.}\)
Podpowiecie gdzie mam błąd ?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: agulka1987 »

usuń niewymierność z mianownika
dawid910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

Wartości funkcji trygonometrycznych

Post autor: dawid910 »

No jaha, stały błąd. Dzięki
ODPOWIEDZ