twierdzenie sinusów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sylwia_077
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 16:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

twierdzenie sinusów

Post autor: sylwia_077 »

W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{5}}\), \(\displaystyle{ cos\beta=\frac{3}{5}}\), |BC|=8 cm. Wyznacz długość boku AC.
Odp.: 32 cm.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

twierdzenie sinusów

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{8}{sin(\alpha)} = \frac{|AC|}{sin(\beta)}}\)
sylwia_077
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 16:16
Płeć: Kobieta
Podziękował: 6 razy

twierdzenie sinusów

Post autor: sylwia_077 »

oki
ODPOWIEDZ