Obraz okregu O w jednokladnosci o srodku S

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
speed_com
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obraz okregu O w jednokladnosci o srodku S

Post autor: speed_com »

Witam.

Bardzo prosze o pomoc z ponizszym zadaniem.

Obrazem okregu O1 w jednokladnosci o srodku S i skali k jest okrag O2.
Wyznacz:
a) skale jednokladnosci k
b) wspolrzedne srodka jednokladnosci (S)
O1: \(\displaystyle{ (x+1)^2 + (y-2)^2 = 4}\)
O2: \(\displaystyle{ x^2 + y^2 -6x -27=0}\)

a wiec z podpunktem a) sobie poradzilem w taki sposob
obliczylem \(\displaystyle{ \left| k \right|}\), ze zwiazku \(\displaystyle{ R2= \left| k \right| R1}\) wiedzac, ze R1=2 (wynika to ze wzoru) po czym obliczylem a =3 i b= 0 (ze wzoru dla O2), a nastepnie R2, ktorego wartosc wynosi 6.
Wychodza dwa przypadki, w ktorych \(\displaystyle{ k=2 \vee k = - 2}\)

b) niestety nie wiem jak sie zabrac za ten podpunkt (powinny wyjsc dwie odpowiedzi)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Obraz okregu O w jednokladnosci o srodku S

Post autor: sushi »

zrob rysunek i zaznacz punkty --> srodku okregów O1=(-1,2) O2=(3,0)
srodek jednokladnosci lezy na prostej O1 O2
niech srodek S=(x,y) i teraz wektorowo O1S= K* O2S

jezeli k <0 to srodek jednokladnosci lezy pomiedzy O1O2
jezeli k>0to srodek jednokladnosci lezy poza odcinkiem O1O2
ODPOWIEDZ