stos rur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
xyz1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2010, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: far away ;)

stos rur

Post autor: xyz1992 »

Rury ciepłownicze, każda o średnicy zewnętrznej jednego metra, zostały ułozone w stos, którego przekrój pokazany jest na rysunku. Oblicz jaką wysokość na ten stos.

z rysunku zauważyłam, że przekrój ma kształt trójkat równobocznego (w podstwie ma 5 rur, więc a=5m). Nastepnie skorzystałam ze wzoru na wysokość trójkata równobocznego tj.

\(\displaystyle{ h= \frac{a\sqrt{3}}{2}}\)

wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{5\sqrt{3}}{2}}\) co w przybliżeniu daje 4,33m
w odpowiedzi natomiast jest \(\displaystyle{ 2\sqrt{3} + 1}\) co w przybliżeniu daje 4,46m

gdzie robię błąd?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, o 18:19 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

stos rur

Post autor: anna_ »

Policz wysokość trójkąta równobocznego o boku 4m i dodaj do tego dwa promienie rury.
xyz1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2010, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: far away ;)

stos rur

Post autor: xyz1992 »

a mogłabyś wytłumaczyć dlaczego akurat dla 4m skoro w boku jest 5 rur?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

stos rur

Post autor: anna_ »

Tam nie ma takiego trójkąta równobocznego.
Jest za to trójkąt równoboczny o boku 4, połącz środki rur: lewej dolnej, prawej dolnej i tej na samej górze.
xyz1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2010, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: far away ;)

stos rur

Post autor: xyz1992 »

aha dziekuje bardzo fakt gapa ze mnie ;/

jeszcze raz dziekuje
ODPOWIEDZ