Wyznacz x wiedząc, że ABCD jest równoległobokiem
Mam problem z dobraniem proporcji, jak je ułożyć a ew. jak rozwiązać zadanie?
Twierdzenie talesa i podobieństwo figur, wyznacz x
Twierdzenie talesa i podobieństwo figur, wyznacz x
x jest tym krótszym odcinkiem czyli bokiem tego małego trójkątanmn pisze:x to ten krótki odcinek, czy ten o wierzchołku w punkcie D?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Twierdzenie talesa i podobieństwo figur, wyznacz x
Nie da się przy tych danych go wyliczyć. Jego długość zależy od kąta równoległoboku.
Może na rysunku była dana jeszcze długość jakiegoś odcinka?
Może na rysunku była dana jeszcze długość jakiegoś odcinka?
Twierdzenie talesa i podobieństwo figur, wyznacz x
Na rysunku oraz w treści są wszystkie dane tak jak w książce. Umiem rozwiązać to samo zadanie jeśli x jest po prawej stronie tego małego trójkąta, a nie jak teraz po lewej, ale to chyba nieistotne.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Twierdzenie talesa i podobieństwo figur, wyznacz x
Po prawej ma 3, po lewej jego wartość się zmienia.-- dzisiaj, o 20:09 --rysunki w skali 1:2
[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f0f1ffef2320ff92] [/url]
[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f0f1ffef2320ff92] [/url]