Zad 1.
Obwód równoległoboku jest równy 48cm, jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, a kąt rozwarty równoległoboku ma miarę 120 stopni. Oblicz pole tego równoległoboku
Proszę o całe zadanie.
Oblicz pole tego równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Oblicz pole tego równoległoboku
\(\displaystyle{ a=2b}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b=48}\)
\(\displaystyle{ 4b+2b=48}\)
\(\displaystyle{ b=8}\)
\(\displaystyle{ a=16}\)
jeżeli kat rozarty ma 120 stopni to kat ostry ma \(\displaystyle{ \frac{360^o-2 \cdot 120^o}{2} = 60^o}\)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{h}{8}}\)
\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=ah = 16 \cdot 4 \sqrt{3} = 64 \sqrt{3} \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b=48}\)
\(\displaystyle{ 4b+2b=48}\)
\(\displaystyle{ b=8}\)
\(\displaystyle{ a=16}\)
jeżeli kat rozarty ma 120 stopni to kat ostry ma \(\displaystyle{ \frac{360^o-2 \cdot 120^o}{2} = 60^o}\)
\(\displaystyle{ sin60^o = \frac{h}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \frac{h}{8}}\)
\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=ah = 16 \cdot 4 \sqrt{3} = 64 \sqrt{3} \ cm^2}\)