Oblicz pole rombu oraz drugą przekątną

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Dongle
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2010, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Oblicz pole rombu oraz drugą przekątną

Post autor: Dongle »

Obwód rombu jest równy 20 cm., a jedna z przekątnych ma długość 6 cm. Oblicz długość drugiej przekątnej oraz pole tego rombu.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Oblicz pole rombu oraz drugą przekątną

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ 4a=20 \Rightarrow a=5}\)

\(\displaystyle{ d_{1}=6}\)

\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}d_{1} \right)^2 + \left( \frac{1}{2}d_{2} \right)^2 =a^2}\)

\(\displaystyle{ 3^2 + \frac{1}{4}d_{2}^2 = 5^2}\)

\(\displaystyle{ 9 + \frac{1}{4}d_{2}^2 = 25}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}d_{2}^2 = 16}\)

\(\displaystyle{ d_{2}^2 = 64}\)

\(\displaystyle{ d_{2}= 8}\)


\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}d_{1} \cdot d_{2} = \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8 = 24 \ cm^2}\)
ODPOWIEDZ