Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Pole trapezu

Post autor: Bison »

Nierównoległe boki \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BC}\) trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) zawierają się w prostych prostopadłych. Miary kątów \(\displaystyle{ DAC}\) i \(\displaystyle{ ABC}\) są równe \(\displaystyle{ \alpha}\), bok \(\displaystyle{ AD=a}\).
Oblicz pole trapezu.
a) dla \(\displaystyle{ \alpha =30}\) oblicz stosunek pól trójkątów na jakie dzieli trapez przekątna \(\displaystyle{ AC}\)
b)dla \(\displaystyle{ \alpha =30}\) oblicz promień okęgu wpisanego w trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\)
ODPOWIEDZ