Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Witam, jestem dziś 1 raz na forum. Nie szukałem takiego tematu i jeśli go powielam to z góry przepraszam. Mam ciężki dzień i nie mogę wyobrazić sobie kwadratu zbudowanego na przekątnej prostokąta. jeśli potrzeba mogę napisać całe zadanie.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ c^2 = a^2 + b^2 \Rightarrow c = \sqrt{a^2 + b^2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, o 16:35 przez JakimPL, łącznie zmieniany 3 razy.
Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Pole kwadratu jest równe polu prostokąta, w którym jeden bok jest o 4cm krótszy, a drugi o 6cm dłuższy od boku tego kwadratu. Oblicz obwód i pole kwadratu zbudowanego na przekątnej prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Mam pytanie, chciałem zrobić to zadanie tak:
I zapisać tak:
\(\displaystyle{ (c-4)^2 + (c+6)^2 = c^2}\)
Jednak później wychodzi mi delta na minusie oO Wiecie, co robię źle ?
Pozdrawiam.
I zapisać tak:
\(\displaystyle{ (c-4)^2 + (c+6)^2 = c^2}\)
Jednak później wychodzi mi delta na minusie oO Wiecie, co robię źle ?
Pozdrawiam.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Kwadrat zbudowany na przekątnej prostokąta
Przeciwprostokątna nie może być krótsza od jednego boku, a to wynika z rysunku Twojego:
\(\displaystyle{ c+6 > c}\)
W treści jest równość pól:
\(\displaystyle{ (c-4)(c+6)=c^2 \Rightarrow c=12}\)
Teraz trzeba wyliczyć pole i obwód kwadratu zbudowanego na przekątnej prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ c-4}\) i \(\displaystyle{ c+6}\).
\(\displaystyle{ c+6 > c}\)
W treści jest równość pól:
\(\displaystyle{ (c-4)(c+6)=c^2 \Rightarrow c=12}\)
Teraz trzeba wyliczyć pole i obwód kwadratu zbudowanego na przekątnej prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ c-4}\) i \(\displaystyle{ c+6}\).