Oblicz pole i obwód równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bananowyraj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2010, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemysl
Podziękował: 3 razy

Oblicz pole i obwód równoległoboku

Post autor: Bananowyraj »

Oblicz pole i obwód równoległoboku o bokach długości 4 cm i 6 cm, jeśli kąt między tymi bokami ma miarę 45 stopni.

Jestem nowy mam nadzieje, ze to tutaj. dziekuje
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Oblicz pole i obwód równoległoboku

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ P = a \cdot b \cdot sin \alpha = 4 \cdot 6 \cdot sin45^o = 24 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} =12 \sqrt{2} \ cm^2}\)

\(\displaystyle{ Ob = 2a+2b = 12+8=20 \ cm}\)
ODPOWIEDZ