Sinus kąta ostrego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
abmmarcin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 8 paź 2008, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ldz
Podziękował: 4 razy

Sinus kąta ostrego

Post autor: abmmarcin »

Pole rombu jest rowne 48 cm kwadratowych a promien kola wpisanego w ten romb ma dlugosc 3 cm . Wyznacz sinus kata ostrego tego rombu .
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Sinus kąta ostrego

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ P=a\cdot h \\
h=2r=6 \Rightarrow a=8 \\
sin\alpha= \frac{3}{4}}\)
ODPOWIEDZ