oblicz długosc promienia okręgu
oblicz długosc promienia okręgu
oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trapez równoramienny, w którym iloczyn długosci podstaw jest równy 64.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
oblicz długosc promienia okręgu
W trapez równoramienny da się wpisać okrąg tylko, wtedy, gdy sumy przeciwległych boków będą sobie równe:
\(\displaystyle{ a+b=2c \Rightarrow c = \frac{a+b}{2}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ ab=64}\) i \(\displaystyle{ r = \frac{h}{2}}\).
Wysokość możemy obliczyć z twierdzenia Pitagorasa: \(\displaystyle{ h^2 + \left(\frac{b-a}{2}\right)^2 = c^2}\).
\(\displaystyle{ 4r^2 + \left(\frac{b-a}{2}\right)^2 = \left(\frac{a+b}{2}\right)^2\\ 4r^2 = \left(\frac{a+b}{2}\right)^2 - \left(\frac{b-a}{2}\right)^2}\)
Myślę, że dalej już nie będzie problemu.
\(\displaystyle{ a+b=2c \Rightarrow c = \frac{a+b}{2}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ ab=64}\) i \(\displaystyle{ r = \frac{h}{2}}\).
Wysokość możemy obliczyć z twierdzenia Pitagorasa: \(\displaystyle{ h^2 + \left(\frac{b-a}{2}\right)^2 = c^2}\).
\(\displaystyle{ 4r^2 + \left(\frac{b-a}{2}\right)^2 = \left(\frac{a+b}{2}\right)^2\\ 4r^2 = \left(\frac{a+b}{2}\right)^2 - \left(\frac{b-a}{2}\right)^2}\)
Myślę, że dalej już nie będzie problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 50 razy
oblicz długosc promienia okręgu
Chciałbym się zapytać jak mamy obliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) skoro znamy tylko ich iloczyn?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
oblicz długosc promienia okręgu
A po co Ci \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) ? Przecież masz policzyć długość promienia.
JK
JK