Trapez o kącie ostrym 45 st. Pole i obwód.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sivyx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 maja 2010, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Augustow

Trapez o kącie ostrym 45 st. Pole i obwód.

Post autor: sivyx »

W trapezie równoramiennym o kącie ostrym 45° suma długości wysokości h i dłuższej podstawy a jest równa 16. Oblicz pole P i obwód L tego trapezu.


\(\displaystyle{ h+a = 16}\)
wynika z tego -- \(\displaystyle{ 3h+b = 16}\)
\(\displaystyle{ c = h\sqrt{2}}\)

i na tym pomysły się kończą..

Nie wiem czy trzbea jakoś zastosować twierdzenie talesa czy jak, bo nic mi nie przychodzi do głowy. Pomocy:)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 15:35 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
rr16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 sty 2010, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Trapez o kącie ostrym 45 st. Pole i obwód.

Post autor: rr16 »

Jeśli mogę coś doradzić to zobacz sobie prev_topic/191114.htm
ODPOWIEDZ