W jakiej skali obwód biegunowy (południkowy) Ziemi będzie równy jej promieniowi równikowemu - przedstawionemu w skali 1:398560?
Podpowiedź:
Obwód biegunowy: l = 40000km
Promień równikowy: r= 6378 km
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu.
W jakiej skali...
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
W jakiej skali...
\(\displaystyle{ \frac{6378}{398560}= \frac{40000}{x}}\)
Mnożymy na krzyż i wyznaczamy x. Skala będzie wynosić 1:x.
Mnożymy na krzyż i wyznaczamy x. Skala będzie wynosić 1:x.