Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
katya_moi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Pole trapezu

Post autor: katya_moi »

Oblicz pole trpezu ,którego boki równoległe mają długość 20 i 7,a nierównoległe 5 i 12.

\(\displaystyle{ x+7+y=20\\
x+y=13\\
x=13-y}\)



\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} =5 ^{2} \\
y ^{2} +h ^{2} =12 ^{2}}\)


do tego etapu doszłam i klapa ;p
pomocy
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 21:45 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Pole trapezu

Post autor: Dakurels »

Jeśli przesuniemy ramiona trapezu tak żeby powstał trójkąt otrzymamy trójkąt o bokach 5,12,13, który jest prostokątny (odwrotne twierdzenie Pitagorasa).
\(\displaystyle{ 5*12=13*h}\)
\(\displaystyle{ h=4 \frac{8}{13}}\)
A teraz zostaje tylko obliczyć pole.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trapezu

Post autor: anna_ »

Rozwiąż układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=13-y \\ x ^{2} +h ^{2} =5 ^{2} \\ y ^{2} +h ^{2} =12 ^{2} \end{cases}}\)
katya_moi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 maja 2010, o 15:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Pole trapezu

Post autor: katya_moi »

Dakurels dziękuje w sumie niepotrzebnie utrudniłam sobie życie ,a wystarczyło to zrobić na trapezie prostokątnym
Dziękuje wam za pomoc
ODPOWIEDZ